240 Pelajar Dari 4 Buah Sekolah Sertai Program Skor A Matematik, Bahasa Inggeris SPM 2019

240 Pelajar Dari 4 Buah Sekolah Sertai Program Skor A Matematik, Bahasa Inggeris SPM 2019

Datuk Seri Syed Ibrahim Syed Ahmad menyampaikan cenderahati ketika program berlangsung.

Kuantan, 17 Jun – Seramai 240 orang murid sekolah menengah daripada 4 buah sekolah terpilih di daerah ini telah menyertai Program Skor A Matematik dan Bahasa Inggeris sebagai persediaan menghadapi peperiksaan SPM 2019.

Program anjuran Pahang Skills Development Centre (PSDC) ini julung kalinya mendapat kerjasama Lynas Malaysia Sdn. Bhd. (Lynas) dan Jabatan Pendidikan Negeri.

Pengerusi Pahang Skills, Datuk Mas’ut Awang Samah berkata,

program tersebut bertujuan membantu pelajar -pelajar mencapai kejayaan lebih baik dalam subjek berkenaan khususnya daripada keluarga golongan berpendapatan rendah (B40).

“Sebagai sebuah pusat latihan pendidikan dan latihan kemahiran, kami sentiasa terbuka untuk membantu serta melatih golongan muda berjaya seterusnya mencapai cita-cita mereka.

“ Program khidmat komuniti ini juga sedikit sebanyak membantu mutu pendidikan pelajar-pelajar terutama calon SPM melonjakkan nama sekolah dan diri mereka,” katanya

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis pelancaran program tersebut yang disempurnakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam, Pelajaran dan Kesihatan negeri, Datuk Seri Syed Ibrahim Syed Ahmad.

Sementara itu, Syed Ibrahim berkata, kerajaan negeri menyokong penuh usaha syarikat korporat dan agensi kerajaan dalam menjayakan wawasan pendidikan anak-anak khususnya yang bakal menduduki peperiksaan besar.

“ Saya menaruh harapan tinggi semoga usaha ini berjaya dan tidak terhenti di sini sahaja.

“Diharap lebih banyak program seumpama ini diadakan untuk jaminan masa depan anak-anak yang lebih cemerlang,” katanya.

Majlis turut diserikan dengan acara gimik memotong pulut kuning sempena 25 tahun Jubli Perak penubuhan PSDC.

Oleh: Admin

Sumber: Utusan Online

Leave a comment