Pemimpin Berjiwa Rakyat !

Dato’ Sri Haji Wan Rosdy Bin Wan Ismail, 60, adalah Menteri Besar Pahang yang ke-15 , telah mengangkat sumpah jawatannya di hadapan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Abdullah Alhaj Ibni Sultan Haji Ahmad Shah di Istana Abu Bakar, Bandar Pekan pada 15 Mei 2018.

Sebelum pelantikannya sebagai Ketua Eksekutif Negeri, beliau merupakan Ahli Eksekutif (EXCO) Ahli Kerajaan Negeri Pahang untuk dua penggal dari tahun 2008 hingga 2013 dan 2013 hingga 2018 berturut-turut. Sebelum itu, beliau adalah Ahli Dewan Undangan Negeri biasa, yang pertama kali bertanding dan memenangi kerusi DUN Jelai pada Pilihan Raya Umum 2004. Beliau telah menjadi wakil rakyat di kawasan luar bandar, sehingga hari ini.

Sebelum menjadi seorang ahli politik sepenuh masa dan memperjuangkan kerusi DUN Jelai, Dato ‘Sri Wan Rosdy adalah Pegawai Kanan di Agensi Milik Negeri yang berurusan dengan pengeluaran dan pemasaran makanan ruji rakyat Malaysia, PadiBeras Nasional (BERNAS).

Beliau telah berkahwin dengan Datin Sri Dato ‘Burhah Mohammed, dan telah dikurniakan tiga orang cahaya mata.

"Tiada Janji, Lihat Bukti"

Pendidikan

Dato’ Sri Haji Wan Rosdy

 

  • Ijazah Sarjana Muda Sains Kemasyarakatan Dengan Kepujian¬†(Kelas 2 Atas) Pengkhususan Sains Politik,¬†Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang
  • Diploma Pengajian Perdagangan, Institut Teknologi Mara