KERAJAAN NEGERI BERTOLAK ANSUR HENTI PENGUATKUASAAN TIGA HARI DI CAMERON HIGHLANDS

KERAJAAN NEGERI BERTOLAK ANSUR HENTI PENGUATKUASAAN TIGA HARI DI CAMERON HIGHLANDS

 

Oleh: Ain Nadhirah Basha
Video: Azmaidi Abidin

KUANTAN, 27 DISEMBER 2019 : Kerajaan Negeri akan menghentikan tindakan penguatkuasaan selama tiga hari terhadap aktiviti penerokaan tanah haram di kawasan tadahan air Kuala Terla, Sungai Ichat, di Cameron Highlands bermula hari ini.

Menteri Besar Pahang, YAB. Dato’ Sri Haji Wan Rosdy Wan Ismail berkata tempoh tiga hari ini diberikan bagi membolehkan peneroka-peneroka haram ini membuka sendiri peralatan milik mereka di kawasan yang terlibat.

“Ada permohonan daripada mereka (peneroka haram) yang terlibat supaya diberi peluang untuk mereka membuka dan menanggalkan sendiri peralatan di tanah-tanah haram ini.

“Tempoh tiga hari ini diberikan supaya barang-barang yang mereka letak di situ (kawasan operasi) tidak rosak dan mereka boleh jual semula dan sebagainya, Jadi Kerajaan Negeri bersetujulah supaya hari Jumaat, Sabtu dan Ahad tidak ada penguatkuasaan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Majlis Penyampaian Cek Sumbangan kepada 20 penerima termasuklah 17 daripadanya adalah kaum India berjumlah RM120,280 di Wisma Sri Pahang hari ini.

Sumber: Pahang Media

Leave a comment