PAHANG PRIDE KID 2022 CARA KERAJAAN RAI KELAHIRAN BAHARU

PAHANG PRIDE KID 2022 CARA KERAJAAN RAI KELAHIRAN BAHARU

Perlaksanaan Pahang Pride Kid 2022 yang telah dilancarkan oleh Kerajaan Pahang pada 1 Januari lalu merupakan insiatif kerajaan meraikan kelahiran baharu di negeri ini.

 

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar dan Hal Ehwal Orang Asli Negeri Pahang merangkap Ahli Dewan Negeri Batu Talam, YB. Dato’ Abd Aziz Haji Mat Kiram berkata, kerajaan melaksanakan program tersebut yang diperuntukkan kepada bayi baru dilahirkan pada tahun 2022 dengan memberikan sumbangan berjumlah RM200 bagi setiap bayi.

 

“Setiap bayi yang dilahirkan akan menerima barangan keperluan ibu dan bayi bernilai RM100 dan wang sumbangan dalam bentuk simpanan juga bernilai RM100,” katanya.

 

Beliau berkata demikian dalam satu perkongsian di laman sosial Facebook miliknya, baru-baru ini.

 

Pada penyampaian Pahang Pride Kid tersebut, YB. Dato’ Abd Aziz telah menyampaikan sumbangan kepada ibu bayi, Puan Qurratu’aini Ab Aziz dan suaminya, Encik Nuzizmeze Sabri Kampung Lanar, Ulu Sungai di Raub.

 

Program Pahang Pride Kid ini merupakan tanda keprihatinan YAB Menteri Besar Pahang, Dato’ Sri Haji Wan Rosdy Wan Ismail kepada semua lapisan masyarakat daripada kanak-kanak hingga dewasa.

 

Kerajaan Pahang memperuntukkan sejumlah RM5 juta yang dapat memberikan manfaat kepada 25,000 ibu dan bayi di negeri ini. – PAHANGMEDIA

Leave a comment