Projek Penyaluran Air Mentah Pahang-Selangor (PPAMPS)

Projek Penyaluran Air Mentah Pahang-Selangor (PPAMPS)

Dato’ Sri Haji Wan Rosdy Bin Wan Ismail bersama ketua Kerajaan Negeri Selangor, YAB En. Amiruddin Shari selaku Menteri Besar Selangor

Shah Alam, 8 November – Telah berlangsungnya perjumpaan buat pertama kalinya bagi YAB Menteri Besar Pahang, Dato’ Sri Haji Wan Rosdy Bin Wan Ismail bersama ketua Kerajaan Negeri Selangor, YAB En. Amiruddin Shari selaku Menteri Besar Selangor di Hotel Concorde, Shah Alam.

Perjumpaan yang telah diketuai oleh Menteri Besar kedua-dua negeri ini adalah bagi membincangkan perkara-perkara berkaitan Projek Penyaluran Air Mentah Pahang-Selangor (PPAMPS).

Di antara perkara yang dibincangkan dalam perjumpaan ini adalah menyentuh tentang keperluan untuk menyemak semula segala syarat dan terma yang perlu dilakukan setiap lima tahun sejak pembekalan air mentah pertama dari Negeri Pahang ke Selangor sebanyak 8.82 juta meter padu pada Ogos 2015.

MB Pahang, menerusi ‘facebook’ beliau menyatakan, turut diberi perhatian utama dalam semakan itu ialah kadar penjualan air mentah pada cuma 10 sen semeter padu yang diharap dapat dinaikkan pada kadar yang lebih wajar.

Selain daripada itu, pihak Kerajaan Negeri Pahang turut meminta agar memperolehi ekuiti kira-kira 20 peratus dalam pengoperasian Loji Rawatan Air (LRA) Langat 2 di Selangor.

Dalam hal ini, perbincangan lanjut perlu dilakukan bersama pihak Kerajaan Persekutuan khususnya Kementerian Kewangan, yang turut melibatkan Pengurusan Aset Air Bhd (PAAB) yang juga merupakan badan kawalselia berkenaan aset air di negara ini.

Oleh: A.

Leave a comment