Senarai Kawasan Yang Diberikan Pengecualian Cukai

Senarai Kawasan Yang Diberikan Pengecualian Cukai

Kuantan, 31 Julai – Pihak Kerajaan Negeri Pahang hari ini telah menjawab soalan perbahasan yang telah dikemukan oleh YB Lee Chean Chung (PKR-Semambu) mengenai senarai kawasan yang diberikan pengecualian cukai semasa sesi perbahasan dalam Dewan Negeri 26 Julai lalu.

 

Menerusi laman sosial ‘facebook’ MB Pahang, Dato’ Sri Wan Rosdy Wan Ismail telah memberi jawapan kepada soalan tersebut.

Kerajaan Pusat telah memberi pengecualian cukai kepada lima (5) taman perindustrian di negeri ini iaitu Taman Automotif Pekan, Taman Perindustrian Kuantan Malaysia-China (MCKIP) 1, 2 dan 3, Taman Industri Halal Gambang dan Taman Teknologi Pahang.

 

Antara fakta-fakta penting yang perlu rakyat Pahang tahu mengenai perkara ini adalah;

1) Kerajaan Negeri peruntukkan tanah secara pegangan pajakan (leasehold) dengan nilai premium tanah tertentu yang perlu pelabur bayar.

2) Kerajaan Pusat perkenalkan insentif seperti pengecualian cukai bagi tempoh tertentu khususnya bagi pelaburan yang di bawah kategori projek perintis, demi menarik minat pelabur ke negeri ini.

Apakah kesan pengecualian cukai ini?

1) Pelabur dalam dan luar negeri datang melabur ke Pahang.

2) Industri hiliran akan berkembang.

3) Pelaburan ini dapat tawarkan peluang pekerjaan kepada penduduk. Misalnya, kilang pembuatan besi keluli dari China –  Alliance Steel Sdn Bhd (ASSB) di MCKIP 1 akan tawarkan kira-kira 4, 000 peluang pekerjaan.

4) Pelaburan ini juga datangkan kesan putaran ekonomi (economic spin-off effects) kepada negeri misalnya, kilang-kilangnya membeli keperluan bahan mentah untuk menghasilkan pengeluaran serta kemudahan utiliti seperti air terawat dan bekalan elektrik.

5) Pejabat Tanah dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) perolehi hasil tahunan dalam bentuk kutipan cukai tanah (quit rent) dan cukai taksiran am.

 

 

Leave a comment